Poznáme sa dlho. Fakticky od môjho príchodu do Prahy a vraždy Filipa Venclíka na stanici metra Dejvická, kde ho, jedným kopom do hlavy, zabil skinhed. Spoločne, s mnohými skvelými ľuďmi, sme zakladali Hnutie občianskej solidarity a tolerancie, ktoré monitorovalo aktivity na českej neonacistickej scéne v deväťdesiatych rokoch. Už neexistuje. Standa žije dlhé roky na svojej kozej farme. Kozy a oslíkov podedil po Láďovi Lysovi. Obaja boli kamaráti z čias Charty 77. Standa bol medzi jej signatármi najmladší. Aj po novembri 1989 stál vždy tam, kde sa žiadal angažovaný občan. Pamätám sa, ako mi raz povedal: „Do zaměstnání nemůžu, mám hodně práce.“ Nižšie je email, ktorý mi došiel 11. júna.
FG


Pěkný den,

několik let Vám zasílám informace o dění v Milkovicích. Učiním tak i tentokrát.

Už je to přes dvacet let, co historický statek Milkovice ožil kulturním a společenským životem. Za tuto dobu se zde podařilo vytvořit unikátní prostředí se soužitím člověka s oslíky a kozami, přírodní park, zázemí pro krátkodobé relaxační návštěvy, hudební zkušebnu, herní salónek a knihovnu.

V letošním roce se snad podaří dokončit stálou expozici Kozího muzea, výpravnou a vzdělávací stezku především pro školní děti a zázemí pro možný turistický kemp. Zvířata nezabíjíme, stromy nekácíme, křoví nelikvidujeme, kořalku nepálíme. I proto je místo vhodné pro školní exkurze a výlety. Je možné zde uspořádat setkání přátel nebo např. školní sraz. Milkovice se nacházejí na rozmezí Polabské nížiny a Českého ráje (mezi Kopidlnem, Sobotkou a zámky Dětenice a Staré Hrady).

Každoročně se v Milkovicích koná během srpnového úplňku – pod heslem „jaké si to uděláme, takové to budeme mít“ – KOZÍ MEJDAN.

Jde o kulturně-společenskou slavnost pořádanou na podporu koz a svobodomyslného způsobu života.

Letos proběhne od ... do ... 2020.


Slavnost je bez stánkařů, dealerů, ochranek a plotů. Na místě je vegetariánská kuchyně, moučníky, pekařské výrobky, pivo, víno, limo, wc, sprchy. Děti, psi a další rodinní miláčci jsou vítáni. Stanování mezi stromy v sadu. Vstupné dobrovolné, ceny lidové.

Hraje se na dvou pódiích – na louce a ve stodole. Muzikanti, divadelníci, básníci: program se dopředu netvoří, tudíž může přijet zahrát v podstatě každý.

Líbí-li se Vám tyto aktivity, tak jste do Milkovic srdečně zváni.

V minulosti jsem Vám psal i informaci o svém zdravotním stavu. Před 5 lety mně byl objeven nádor na mozku. Podrobil jsem se náročné operaci, při které mi byla vyndána jen část nádoru. Ostatní zůstalo prorostlé do zdravých tkání. Začal jsem mít časté epileptické záchvaty a cítím mnohem větší únavu než dříve. Přestal jsem se veřejně angažovat, více odpočívám. Stav se postupně zhoršuje. Ovšem na mysli neklesám, život je krásný a k němu neodmyslitelně patří ztráty, nemoci a smrt. Žiji a tvořím tak, jako by život nikdy nekončil.
Jsem šťastný.

Přeji vše dobré, radost ze života a nadhled ve věcech veřejných.

Srdečně zdraví

Stanislav Penc.
http://www.kozy.cz/stanislavpenc/