Andrej Bán, Pavol Frič, Fedor Gál (ed.), Klára Jurštáková, Jan Kalvoda, Martin Beck Matuštík, Vojtěch Sedláček, Vlasta Urbanová (ed.), Jan Urban,
Anton Vydra, Peter Zajac © 2022


Text knihy vznikal od března 2021 do března 2022. Pandemii covidu za ten rok vystřídala pandemie válečného šílenství po nevyprovokované agresi Ruska na Ukrajinu. Byli jsme do aktuálního dění vtaženi od první chvíle, vědomi si jeho zásadního a dějinného charakteru. Centrálním motivem našich úvah jsou národní mýty, protože na jejich pozadí se odehrávají dramata lidství a lidskosti od nepaměti. Říkáme-li od nepaměti, myslíme současně až do konce věků, který se v době existence zbraní hromadného ničení přiblížil na dosah rukou, považujících své mocenské zájmy za důležitější než život na naší planetě.
Jedna z otázek, která při práci na textu vyvstala, je, zda se jako lidstvo pohybujeme v kruhu, nebo po spirále. K jednoznačné odpovědi jsme se – přirozeně – nedobrali. Zdá se ale, že jí může být posílení individuální odpovědnosti každého z nás. Kniha je zčásti spontánní diskusí autorů a jejich spolupracovníků a zčásti soubor textů publikovaných především ve slovenském Denníku N, týdeníku Týždeň a v Hlídacím psu. Řazeno chronologicky.


Kniha vychází v roce 2022 vlastním nákladem. Cena 130.- kč + poštovné (doručení na adresu nebo zásilkovna s udáním pobočky – cca 70 Kč).

Objednávky v ČR adresujte na: vlasta.urbanova4@gmail.com, v SR na adresu: andrejg51@gmail.com (přepočet na euro podle aktuálního kurzu).

Platba převodem. V ČR na účet veřejně prospěšného spolku Anaon, který vydání knihy finančně podpořil. V SK na základě domluvy emailem.

Číslo účtu v ČR: 2300704156 / 2010 - Fio banka