V Izraeli ve středu přistálo 21 přeživších holokaustu, kteří uprchli před válkou na Ukrajině. Informuje o tom dnes zpravodajský web Times of Israel. Izrael si dnes připomíná oběti nacistické genocidy.

„Nikdy by mě nenapadlo, že se to bude opakovat – že ve svém věku budu muset znovu prchat před válkou a budu kolem sebe slyšet zvuky vybuchujících bomb. Už jednou jsem porazila Hitlera, přežila jsem holokaust. Mám dceru, dvě vnoučata a tři pravnoučata. Teď jsem opět uprchlicí, která se snaží zachránit si život,“ řekla 88letá Ninel Žylynská v letadle před odletem do Izraele…“

„Většina těchto lidí neplánovala opustit Ukrajinu, jejich domovy jsou ale v plamenech a Izrael se stane jejich dalším domovem,“ uvedl Benny Haddad z IFCJ.

Žilinská popsala utrpení, které na Ukrajině prožila. „Charkov jsem opustila před dvěma týdny. Celé město bylo zničeno. Všichni v mém domě se schovali ve stanici metra, ale já jsem tam kvůli svému zdravotnímu stavu nemohla. Zůstala jsem v bytě sama deset dní. Cítila jsem se jako na samotce. Vypnuli nám proud, už jsem neměla skoro nic k jídlu. Nemohli se ke mně dostat dobrovolníci ani rodina,“ řekla.

Další přeživší holokaustu a rovněž rodák z Charkova Valerij Kanijevskyj spolu s manželkou k odjezdu do Izraele povzbuzoval svého syna. Sami ho přitom plánovali jen navštěvovat. „Naše plány změnila válka. Vyhodili naše město do povětří. Je to hrozný pocit. Střelba a výbuchy prostě nikdy neustaly a pocit hrozného strachu nás provázel neustále,“ řekl 83letý muž. „Když začala druhá světová válka, byl jsem malý. Dodnes si ale náš útěk dokonale pamatuji. Pamatuji si bombardování i ten strach. Je to přesně ten stejný pocit, jaký máme nyní,“ dodal.

Zdaleka přitom nejde o jediné přeživší holokaustu, kteří od začátku ruské invaze na Ukrajinu našli nový domov v Izraeli. Mezi více než 15 000 lidí z Ukrajiny, Ruska a Běloruska, kteří v posledních dvou měsících emigrovali do Izraele, je podle odhadů asi 500 přeživších holokaustu, píšou Times of Israel s odkazem na statistiku ministerstva pro imigraci a absorpci.

Převzato z: https://denikn.cz/minuta/868736/