Měl jsem dopoledne diskusi s kamarádem, který se angažoval na Slovensku v mobilizaci lidí do eurovoleb. Tvrdá data říkají, tvrdil, že mobilizování byli především voliči fašistické strany Mariána Kotleby. Budiž, zrcadlo. Přijdu domů, a jiný přítel mě informuje, že do Rady ČTK byl sněmovnou nominován konspirátor a antisemita Semín (https://www.respekt.cz/spolecnost/rada-ctk-nejvic-hlasu-dali-poslanci-konspiratorovi-seminovi). Budiž, rozhodli ti, co vyhráli poslední parlamentní volby. Otevřu na internetu zpravodajství a dozvídám se: Premiér České republiky Andrej Babiš opakovaně (!!!) řekl, že na náměstích protestují ti, kteří prohráli volby. Není sám. Říkají nám: Vyhrajte volby a do té doby držte hubu a krok!

Nedávno se sešli po náměstích občané (ne davy, ale občané) České republiky. Další sedí v institucích reprezentujících církve, zájmové a svépomocné spolky, různé profese a cesty životem. Nemají chuť držet hubu a krok. Nečinně přihlížet, jak se jim pomalu radikalizuje společnost pod zadkem. Jak jim kvete pod okny primitivní nacionalizmus. Jak se rozkládá liberální demokracie. Jak je zpochybňován smysl naší příslušnosti k Unii evropských států. Jak jsou napadání lidé, kteří se cítí občany tohoto světa bez ohledu na konkrétní kulturní, národní, náboženskou, státní, etnickou příslušnost. Jak nám několik exotů znechucuje slova pravda a láska. Jak negativní emoce a bezskrupulózní marketéři ničí „ducha naší doby“.

Nevím, jestli příští volby vyhrajeme. Zcela jistě však vím, že 23. června se na Letné opět uvidíme. Ti, kteří nechtějí držet hubu a krok.