Nepamatuji, kdy byla společnost takhle rozdělena. Pocit úzkosti by se dal krájet, mnozí mají pocit, že je v ohrožení rovnou celá naše civilizace, volají po pevné ruce ve vlastním státečku. Někdy to vypadá přímo na pandemii davové psychózy.

Píše mi, například, jistá I.K. v diskusi na FB: „Vaše názory jsou hloupé, vy nedokážete vést dialog. Řečnit k fašistické Antifě v Praze, která všude ničí majetek a mlátí každého s jiným názorem, je opravdu úžasné. Jestli vám to nedošlo, Marine Le Pen získala ve volbách 30%, rakouští Svobodní jsou ve vládě atd. To nejsou komunisté v převlecích, to vy jste neomarxisté, kteří se za Sorosovy peníze, snaží zničit tenhle svět. Doufám, že jednou procitnete, a doufám, že to bude dřív, než za zády uslyšíte mírumilovný výkřik „Alláhu akbar“. Konec citace.

Co asi znamená ten výkřik Alláhu Akbar, zeptal jsem se na gůglu. Ve zkratce: Arabskou frázi "Allahu akbar" mají dnes lidé spjatou s teroristickými činy, i když se všeobecně ví, že pokřik znamená pouze "Bůh je veliký". Překlad je sice jasný, ale věta sama o sobě má bezpočet významů. Analogie by se našla i v našem kulturním kontextu.

Hranice mezi siláckými řečmi a násilím je možná křehčí, než si myslíme. Čtěte: „Je mi 28 let a došel jsem k závěru, že islám, radikalismus, je zhouba evropských států, včetně České republiky. EU je nanic, stačí mi otrocké montovny a rozdíly ve mzdách u nás a v Německu. Merkel se chová jako Hitlerfašistka. Jsme jediní, co prodali i vodu. Rabují náš stát, vypumpovali banky, cizinci chtějí dál rabovat naše zdroje, které patří pouze nám, občanům České republiky, a nikomu jinému. Fašistka Merkelbába nás oblbuje, jako oblboval Hitler. Ničí naši KULTURU a posílá cizí nájezdníky zblblé náboženstvím, které sem nepatří. Proto jsem se rozhodl v případě potřeby vést odboj a vést něco, co dělali naši prarodiče, třeba i Partyzánský odpor. Budu likvidovat islámce a cizince, co sem nepatří a nikdy patřit nebudou. Stanu se partyzánským bojovníkem. Pryč s novým EU fašizmem, pryč s nájezdníky. Zvítězí Vlastenectví a spolupráce mezi našimi sousedy. NE FAŠIZMU Z BRUSELU!“ (zdroj: http://www.epshark.cz/clanek/257/nastal-cas-vypustit-bazinu-take-v-evrope).

Současně vím o mladých lidech, kteří pomáhají v uprchlických táborech, o Lékařích bez hranic na misích v Africe, o aktivistech v organizaci „Člověk v tísni“, která za dobu své existence pomohla stovkám tisíců lidí tam, kde to bylo zapotřebí… o nedávném koncertu pro Natálku, sbírce pro teplické prvňáčky nazvané „Oni je do plynu, my do škol“… Zdá se mi, že skóre je teoreticky zhruba vyrovnané a v příštím roce to může být lepší, pokud něco proto uděláme. Příležitostí bude dost – od prezidentských a senátních voleb až po zcela konkrétní atmosféru v našem všedním „mikroprostředí“.

Moje nedávná osobní zkušenost – napsal mi neznámý K.Z.: „Pane Gál, je hezké, jaký jste demokrat a zastánce takřka všeho, ale nemohu souhlasit se spoustou vašich názorů. Já jsem realista, a tak je pro mne důležité žít v bezpečí, proto budu vždy na straně těch, co ukazují na migraci islamistů. Pracoval jsem v Libyi i Alžirsku a umím tedy dost dobře posoudit, zdali jsou muslimové schopni žít v křesťanských zemích. Neházím všechny do jednoho pytle, to určitě ne, ale jejich náboženství se naprosto neslučuje s tím naším. Pokud jde o cikány, nic proti nim nemám, i já bych bral takovou podporu, které se jím dostává, pokud by ji stát plnou náručí dával. Tím ale cikánům jen a jen stát škodí, vždyť jen rodí další a další nefachčenka, brzy se to vymstí....“ Korespondence pokračovala mou odpovědí: „Milý K., není pochyb, že se často mýlím a mé poznání i životní zkušenosti jsou limitovány. A také bych rád pocit bezpečí pro své děti a vnoučata. Já si ho moc neužil. Migranti s tím nemají nic. Nerad ale slyším, když mi někdo říká, že škodím českému národu. Není to pravda a uráží mě to.“ Korespondence pokračuje dodnes… a začínáme si rozumět.