Vážení přátelé, máme za sebou první dva ročníky memoriálu věnovaného Rudolfu Vrbovi a Alfrédu Wetzlerovi, kteří riskovali životy, aby se pokusili zachránit maďarské Židy před jistou smrtí. Jejich útěk z Auschwitzu a Report, který následně sepsali v Žilině, má v dějinách holocaustu zcela zásadní význam. A ne jenom v dějinách holocaustu. Euroatlantická civilizace je v současnosti konfrontována s výzvami, které jsou nové – od militantního islamismu, přes resuscitaci imperiálních ambicí Ruska až po ochabování vlastní vitality pod tlakem hodnotové rozplizlosti a jalové politické korektnosti.

Vrba Wetzler Memorial je společné dílo široké komunity aktivních občanů vzniklé z vize Fedora Gála. Jde nám o praktický pokus kultivovat ducha komunitní sounáležitosti různých lidí se společným zájmem o budoucnost. Těch sto třicet kilometrů pěšky po stopách Vrby a Wetzlera z Osvětimi do Žiliny, týden fyzického nasazení, společných diskusí i osamělých meditací, ukončených v Žilině kulturními a odbornými akcemi, je pro účastníky silný a motivující zážitek.

První dva ročníky prokázaly, že tato myšlenka je proveditelná a přináší účastníkům nezapomenutelné zážitky. Připojte se letos k nám!

Mojmír Kallus

Info: icej@ecn.cz, http://vrbawetzler.eu/img/static/Prilohy/VWM_pochod2016_CZ_mail.pdf