Tam, kde bydlím, se lidé zdraví spíše „Hi“, anebo „How do you do“, než „Dobrý den“. U toho také většinou naše komunikace končí. Žijí zde lidé mnoha kultur – každý v té své hezky izolován. To jenom jejich děcka vyráží na Halloween od dveří ke dveřím pro sladkosti.
Jednou za čas se sejdu s partou židů mého věku. Scházíme se na večeři a trochu poplkat. Máme dost odlišné politické postoje i vztahy k náboženství. Přesto cítíme své židovství jako pojítko. Jednou za dva měsíce.

Mám kamaráda Roma, je umělcem. Romství je jediným tématem jeho umění. Nemyslím si, že ho trápí otázka multikulturalizmu – drží se toho svého v gádžovské společnosti. Jeho kulturní výlučnost je tím, co z něho dělá Ruda Dzurka.

Sociolog Ivan Gabal zjistil, že v ČR žije asi 80 tisíc lidí v romských ghettech. Jsou to monokulturní enklávy v multikulturním prostředí? To snad ne. Spíše chudinská ghetta rozptýlená po české zemi. Indikátor nedostatku kultury spolužití a nic jiné.

Jsem Slovák v Čechách. Žije se mi zde normálně proto, že Česi jsou kulturně tolerantní, anebo proto, že jsem kulturně stejný jako oni? Řekl bych, že spíše proto, že netrčím, přesněji trčím, ale nedráždím, ještě přesněji trčím a dráždím, jenže ne příliš.

Američané (děti tavícího kotle kultur) milují Prahu. Pro její multikulturalizmus, anebo pro její uličky, bary a hezké holky? Řekl bych, že pro uličky, bary, hezké holky… a kulturní vyhraněnost. Že by multikulturní Americe scházela?

Berkat je organizace na pomoc běžencům. Potřebují běženci více multikulturalizmu, anebo pobyt, bydlení a práci? No jasně, že pobyt, bydlení a práci. A až to všechno budou mít, pak budou ještě potřebovat pocit kulturního komfortu, ergo svou muziku, jídlo, řeč, mešitu…

Teorie svět nezmění, je to o vztazích konkrétních lidí. A multikulturalizmus je jenom slovo z postmoderního newspeaku, živnost několika aktivistů, název několika knih a článků, téma seminářů a konferencí. Existují společnosti, kde různé kultury existují vedle sebe, aniž by si vadili, kde vedle sebe existují lidé různého kulturního zakotvení a vzájemně je to obohacuje, nechává lhostejnými, anebo štve. Chcete tomu říkat nějakým jedním slovem? Prosím. Pro mne slovo multikulturalizmus obnáší jenom verbální klišé. Svět různých kultur vnímám jako skutečnost. Některé z nich povrchně znám a jednu považuji za svou. Z těch, které povrchně znám, mě některé fascinují a inspirují. Jsou i takové, které nemusim.